13 Şubat 2012 Pazartesi

METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ NEDİR?

METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ NEDİR?
Ani sel tahmininde, öncelikle gelecekteki hava durumu ve buna bağlı olarak gelişecek olan yağış miktarının bilinmesi önemlidir. Sel gözlemi yapılan alanlara, yağış esnasında düşebilecek su miktarı meteoroloji radarları ile tespit edilerek, en fazla bir saat öncesinden "sel uyarısı" yapmak mümkündür. Bu sistem sayesinde bilgilendirilmiş insanlar bu tehlikeye karşı hazırlıklı olduklarından, paniğe kapılmadan tehlike bölgesinden uzaklaşabilirler.
Barajlar ve tam olarak kontrol edilemeyen büyük nehirlerde görülen  (ani olmayan) sellerin tahmini ise günler öncesinden mümkündür.

Bunun için nehir ve nehirleri besleyen derelerde ne kadar su olduğu, son zamanlarda nehirlerin su toplama havzalarına ne kadar yağış düştüğü ve daha ne kadar yağış düşmesi beklendiği konusunda çalışmalar ve çeşitli tahminler yapılmaktadır.

ABD ve Japonya gibi bu alanda teknolojileri gelişmiş ülkelerde bile fırtınalar önemli hasarlara neden olabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.  Eğer okyanuslara açık ve Türkiye'den çok daha şiddetli fırtınalarla karşı karşıya kalan bu ülkelerde erken uyarı sistemi olmasaydı can ve mal kaybı daha büyük olurdu. Türkiye'de,   aşırı yağışların oluşturacağı muhtemel tehlikeleri Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı bültenler ve basın yayın yoluyla halka zamanında duyurulmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder